Har drømt om å få se en vill bjørn her i Karasjok i mange år. Har håpet på å få tatt et bilde av den. Omså bare ett bilde.

Lørdag den 25. juni 2016  kjørte jeg en en av de uttallige turene mine, i håp om å få sett en bjørn. Denne lørdagen hadde jeg bestemt meg for å kjøre helt opp til nasjonalparken, øverst i Anarjokdalen. Hadde med meg nykokt kaffe og litt småkaker. Startet oppover på formiddagen. Sol og sommer. Rundt +20 grader C. I skogen var det derfor mye skygger, så det var ikke enkelt å velge innstilling på kameraet.

Måtte jo være forberedt dersom bamsen kom. Hadde to kameraer med meg. Ett hadde jeg fått i Posten dagen før. Begge kameraene var klare til bruk. Har kjørt forbi «Chappesjohka», og spenningen stiger som vanlig. I dette området har jeg tidligere sett at bjørnen hadde tatt toppene av de store maurtuene som er i området.

Småfuglene kvitrer. En og annen and flyr opp fra elva. Hestehov og smørblomsten blomstrer så fint i gult. En og annen sommerfugl vises også. Men, jeg er på bjørnejakt 🙂

Øyekontakt med alle Øyekontakt med alle[/caption]

Etter å ha kjørt en halv times tid skjer det noe. Plutselig kommer det en stor bjørn rett foran bilen. Ser på meg, og hopper inn i skogen. Hadde ikke sjanse til å få tatt bilder av den. Dett var dett, tenkte jeg. Men så lett skulle den ikke slippe unna. Jeg hadde jo ventet i mange tiår på å få sett en levende vill bjørn her i Karasjok. Noe måtte jeg gjøre for å få tatt et bilde. Kom meg i posisjon, og begynte å rope på den.

Da beveger skogen seg. Bamsen røyser seg opp på to ben, og ser etter meg gjennom den forholdsvis tette skogen. Den bøyer hodet fra side til side for å få sett meg bedre. Hjertet mitt slår litt ekstra sterkt nå. Føler på meg at jeg er lykkelig, på en underlig måte. En glad gammel mann som har fått se sin første levende bjørn i Karasjok, rett inn i hvitøyet.

Etter mer snakking med bjørnen, dukker det opp en unge bak den. Og en til…. Spenningen stiger. Jeg får tatt noen bilder mens dette skjer. Masse greiner og løvblader mellom meg og bamsene. Vankelig å få fokusert. Men nykameraet fikser det. Så da blir det bilder. Jeg ble såååå glad. Så springer bamsen til sides. Jeg følger den med blikket. Ser også at det er en til unge på vegen bak meg. Så jeg står midt mellom bamsen og ungene.

Dette blir spennende. Beveger meg slik at jeg skal få sett mer av vennene mine. Ser storbamsen flere ganger mellom greinene. Sitter i bilen med rutene åpnet. En og annen mygg gjør ingen ting.

Da plutselig kommer bamsen på vegen med tre unger etter seg. Wow, dette var som en drøm. Måtte ta bildene gjennom frontruta på bilen. Hadde ikke tid til å komme meg ut. Bildene av bamsen med ungene var viktigere enn den supre kvaliteten. Bamsen forsvant i krattskogen. Tenkte at jeg ikke skulle gi meg så lett, så jeg speidet etter dem.

Fikk sett dem igjen etter en stund. Da krysset de en åpning i skogen. Måtte fortsatt ta bilder gjennom frontruta. Men selv om jeg ikke hadde tid til å åpne døra å komme meg ut, så er jeg strålende fornøyd. Det er noe helt spesielt å ha øyekontakt med bamsen. Var så heldig at jeg også fikk øyekontakt med alle fire samtidig. Hærlig.

En drøm var gått i oppfyllelse. Nå er jeg bare en lykkelig gammel mann. Sov veldig godt i natt. Takker Gud for at jeg fikk denne enestående opplevelsen.